zondag 13 juni 2010

Het Laarzenpad

Soms fiets je langs een bruggetje of paadje en dan denk ik altijd “Mmm waar zou nou dat heen gaan??”
Zo kwam ik in de buurt van Leidschendam het bordje “Laarzenpad” tegen, bij een klein bruggetje, met daar achter een dicht begroeid bos. Dat vraagt gewoon om een nadere verkenning.
Het pad kronkelde door een zompig bos vol omgevallen boompjes en varens en eindigend bij de Schenk.

Daar werd ik direct begroet door een paar nieuwsgierige dames.
Heel nieuwsgierige dames.!!

Via een ander kronkelpad deze jungle nog even verder verkend...


Een bijzonder plekje op minder dan 7 km van het Binnenhof.

Wat gevonden “weet” feitjes

De Duivenvoordse- en Veenzijdse Polder is in beheer bij Staatsbosbeheer en is een uniek weidegebied waar de resultaten van ecologisch beheer te zien zijn, gericht op verschaling van de voedselrijkdom. Behalve planten hebben ook weidevogels hier baat bij. Tureluurs, wulpen en grutto's broeden hier weer. Naast weilanden zijn er bosjes met Essen en Elzen, die ongeveer een kwart van het gebied in beslag nemen. De polder is een zeventiende-eeuws landschaps voorbeeld van een veenweidegebied. De stukken bos liggen op het laagste punt en zijn daardoor erg drassig. Deze grond was niet te gebruiken voor de landbouw en werden daarom niet omgevormd tot weiland. De boeren lieten de bomen groeien waarbij het hout uit het bos gebruikt werd voor het eigen gerief. Daarom noemt men dit soort bossen ook wel boerengerief hout. Bij de ingang van het bos heb je meteen links een duidelijk voorbeeld van zo’n soort bos. Door het vele snoeien van de bomen zijn er veel dikke stronken met uitgroei. Een soort knotwilg maar dan lager. Doordat het zo drassig is wortelen de bomen zeer oppervlakkig. Met de laatste stormen zijn er een aantal als dominostenen omgegaan.

De Schenk werd 600 jaar geleden, in 1403, gegraven. Aan zijn oorspronkelijke loop is nog maar weinig veranderd. Bij de Schenk is recent veel gedaan om de inrichting te verbeteren. Zo zijn glooiende, natuurvriendelijke oevers aangelegd, waar oeverplanten kunnen groeien. Plaatselijk zijn inhammen gemaakt waar moerassoorten als riet en grote lisdodde kunnen groeien.Er komen waardevolle vegetaties van vochtige graslanden voor, onder meer ter hoogte van Finnenburg en in de buurt van het Aegonplein. De zone langs de Schenk vormt een verbinding met het oude slagenlandschap, met langgerekte kavels, van het veenweidegebied en de stad.


Binnenkort maar eens een verkenning van de Schenk via het water ;-)

1 opmerking:

  1. Wow, wat supermooi daar zeg. 't Is maar goed dat je zo nieuwsgierig bent. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen