donderdag 15 april 2010

Eyjafjallajokull zorgt voor micro adventure!

De Eyjafjallajokull vulkaan op zuid Ijsland is nu een week aan het uitbarsten. De lava laat een een nabij gelegen gletsjer smelten waardoor er een weg is weggespoeld. Maar de Eyjafjallajokull spuugt ook enorme hoeveelheden as uit.Omdat deze as een straalmotor kunnen laten uitvallen is worden steeds meer vliegvelden gesloten. Als eerste waren het de Schotse vliegvelden maar nu gaan ook de grote vliegvelden zoals Heathrow, Gatwick and Stansted airports en Schiphol sluiten. Dat betekend honderden reizigers die uit hun comfortzone gerukt gaan worden.

Ik ben benieuwd wat het gaat worden, klagen tegen de dame achter de balie van de luchtvaart maatschappij? Ik wil nu de Manager spreken
Of realiseren dat de natuur ietsje machtiger is dan de manager?

Locatie

Grotere kaart weergeven


Weet feitjes
De ijskap van de gletsjer bedekt een 1666 meter hoge vulkaan die relatief veel is uitgebarsten sinds de laatste ijstijd. De een-na-laatste uitbarsting vond plaats van 1821 tot 1823 en veroorzaakte een gletsjerdoorbraak (IJslands: j√∂kulhlaup). De krater van de vulkaan heeft een diameter van 4 kilometer. De gletsjer zelf heeft een oppervlakte van ongeveer 100 km².

Aardige details
Het vliegveld van Reykjavik, Keflavik International Airport is door een gunstige wind richting gewoon geopend voor bv vluchten uit Amerika.
De laatste keer dat de Eyjafjallajokull actief was duurde het bijna 2 jaar.

Webcam
Er schijnt een webcam gericht te staan op de Eyjafjallajokull
Link

Zonsopgang en ondergang
Vulkaanstof in de lucht kan een de lucht bij zons op en ondergang spectacular rood kleuren.Nog niet veel stof maar een lucht zonder een vliegtuig of condensstreep.

1 opmerking: